
Oryginalne ciastka typu Digestive
Kruche i delikatne, słodko-słone ciasteczka Digestive umilą każde popołudnie z herbatą, nie obciążając przy tym żołądka.
Ilość: 60 sztuk
Kalorie: 48kcal
Składniki
- 150 g masła (zimnego)
- 180 g mąki owsianej
- 130 g mąki pszennej
- 20 g mąki pszennej razowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki maślanki
Instrukcje
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz maślankę.
- Szybko wyrób ciasto na gładką masę i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
- Rozwałkuj na grubość ok. 0.5cm i wykrawaj ciastka, podsypując ciągle mąką, aby uniknąć sklejania. Na koniec nakłuj ciastka widelcem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 12-15min, aż do widocznego zarumienienia.


Próbowałem już milion przepisów na ciastka Digestive, ale ten bije je na głowę 🙂 Dzięki śliczne.