Oryginalne ciastka Digestive

Wydrukuj przepis
5 z 1 głos

Oryginalne ciastka typu Digestive

Kruche i delikatne, słodko-słone ciasteczka Digestive umilą każde popołudnie z herbatą, nie obciążając przy tym żołądka.
Przygotowanie15 minuty
Pieczenie15 minuty
Chłodzenie1 godzina
Całkowicie1 godzina 30 minuty
Ilość: 60 sztuk
Kalorie: 48kcal

Składniki

  • 150 g masła (zimnego)
  • 180 g mąki owsianej
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g mąki pszennej razowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki maślanki

Instrukcje

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz maślankę.
  • Szybko wyrób ciasto na gładką masę i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  • Rozwałkuj na grubość ok. 0.5cm i wykrawaj ciastka, podsypując ciągle mąką, aby uniknąć sklejania. Na koniec nakłuj ciastka widelcem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 12-15min, aż do widocznego zarumienienia.