
Wegańska chałka z lnem złocistym
Przepis, który zawsze wychodzi! Najprostsza chałkowa propozycja dla osób unikających mleka i jajek.
Składniki
- 450 g mąki
- 250 ml mleka roślinnego (ciepłego)
- 50 g cukru (drobnego)
- 20 g drożdży (świeżych)
- 40 g oleju (5 łyżek)
- 1 łyżka lnu złocistego (zmielonego)
- 1 łyżeczka soli
Instrukcje
- Najpierw przygotuj zaczyn: utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodaj je do połowy mleka, dosyp łyżeczkę z odmierzonej już wcześniej mąki, wymieszaj i odstaw na 10-15min do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni zaczynu.
- Zmielony len zalej 3 łyżkami wrzątku i odstaw na czas wyrastania zaczynu.
- Resztę cukru dosyp do pozostałego mleka, dodaj len i dokładnie wymieszaj.
- Do miski z mąką dodaj sól, zaczyn oraz mieszankę mleka, cukru i lnu. Lekko wyrób ciasto.
- Stopniowo dolewaj porcje oleju, ciągle wyrabiając ciasto (wyrabiać minimum 10min).
- Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40min. Powinno podwoić swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta zawiń chałkę (np. warkocz) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posyp wybraną posypką (mak, sezam itd.)
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C – najpierw 15min w grzaniu góra-dół, a na koniec 15min z termoobiegiem.
Chałka wychodzi mięciutka i sprężysta, a dodatek lnu sprawia, że nie jest sucha. Świetnie smakuje również po kilku dniach, chociaż to akurat ciężka kwestia, bo znika w mgnieniu oka zaraz po upieczeniu 😀
Smacznego!

Najnowsze komentarze