Bułki grahamki

Bułki grahamki

Przygotowanie20 minuty
Pieczenie15 minuty
Wyrastanie40 minuty
Całkowicie1 godzina 15 minuty
Tagi: bułki, chleb, drodże, graham, grahamki, naturalne, pieczywo, pszenne, zdrowe

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki graham
  • 330 g wody (ciepłej)
  • 20 g świeżych drożdży (lub saszetkę suszonych)
  • 20 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcje

  • Zrób zaczyn z drożdży: utrzyj drożdże z cukrem, dolej 2-3 łyżki ciepłej wody, dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10min.
  • Do miski z mąką dodaj pozostałą wodę, sól oraz zaczyn.
  • Wstępnie zagnieć, a następnie dodaj miękkie masło.
  • Wyrabiaj ciasto 8-10min, a następnie przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40min. Opcjonalnie, możesz również nagrzać piekarnik do 30°C, wyłączyć go i tam włożyć miskę z ciastem.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki o masie ok. 80g każda i pozostaw je przykryte ściereczką i ułożone na blasze przez 10-12min. Po tym czasie natnij bułki i wstaw do nagrzanego na 220°C piekarnika.
  • Piecz przez 10min w grzaniu góra-dół, a następnie przez około 3 minuty z termoobiegiem. Na 3-4 minuty przed wyjęciem, możesz je również spryskać wodą, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.