
Pełnoziarnisty chleb pszenny za zakwasie
Składniki
- 430 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650 lub 750)
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tą samą mąką co wyżej)
- 320 g wody
- *70 g aktywnego zakwasu pszennego (zakwas powinien być wcześniej dokarmiony; jeśli nie posiadasz zakwasu, zajrzyj do zakładki "Uwagi")
Instrukcje
- Dzień wcześniej, wieczorem, wymieszaj mąkę, sól oraz wodę. Dokładnie połącz wszystkie składniki, przykryj szczelnie folią i wstaw na noc do lodówki.
- Kolejnego dnia, rano wyjmij ciasto na 3-4h, aby się trochę ogrzało. W tym czasie możesz również dokarmić zakwas, tak, aby również był gotowy do użycia za 3-4h.
- Gdy zakwas będzie aktywny, dodaj go do ciasta i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Zagniataj ciasto ok. 5 minut. Masa może być lekko klejąca.
- Włóż ciasto do miski i odstaw pod przykryciem na 2h. Po dwóch godzinach znowu lekko zagnieć, używając ruchów rozciągania i składania ciasta. Odstaw na kolejne 2h. Proces ten powtórz jeszcze 2 razy w dwugodzinnym odstępie.
- Uformuj równą kulę z ciasta i pozostaw na około godzinę, przykryte ściereczką.
- Po tym czasie włóż ciasto do posypanego mąką ryżową koszyczka do wyrastania ciasta i zostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 1-2h. Następnie wstaw ciasto na całą noc do lodówki.
- Wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! 🙂
Uwagi
*jeśli nie masz zakwasu – żaden problem! Zajrzyj tutaj 🙂


Najnowsze komentarze