Zrób zaczyn z drożdży: utrzyj drożdże z cukrem, dolej 2-3 łyżki ciepłej wody, dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10min.
Do miski z mąką dodaj pozostałą wodę, sól oraz zaczyn.
Wstępnie zagnieć, a następnie dodaj miękkie masło.
Wyrabiaj ciasto 8-10min, a następnie przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40min. Opcjonalnie, możesz również nagrzać piekarnik do 30°C, wyłączyć go i tam włożyć miskę z ciastem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki o masie ok. 80g każda i pozostaw je przykryte ściereczką i ułożone na blasze przez 10-12min. Po tym czasie natnij bułki i wstaw do nagrzanego na 220°C piekarnika.
Piecz przez 10min w grzaniu góra-dół, a następnie przez około 3 minuty z termoobiegiem. Na 3-4 minuty przed wyjęciem, możesz je również spryskać wodą, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.