Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Najprostszy chleb na zakwasie. Nie wymaga zagniatania i kształtowania oraz może być bez problemu pieczony w formie :)
Przygotowanie20 minuty minut
Pieczenie40 minuty minut
Czas wyrastania16 godziny godziny
Całkowicie17 godziny godziny
Tagi: bread, chleb, naturalny, pieczywo, pszenny, zakwas
- 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 100 g mąki pszennej żytniej (typ 720)
- 350 g wody (ciepłej)
- 9 g soli
- *90 g zakwasu pszennego (aktywnego i wcześniej dokarmionego, jeśli go nie posiadasz - zajrzyj do sekcji "Uwagi")
Mąkę wymieszaj z wodą i odstaw do przykrycia na 1-2 godziny.
Dodaj cały zakwas, wymieszaj, dodaj sól - ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30min.
Lekko wymieszaj ciasto i odstaw na 2h, pod przykryciem. Proces ten powtórz 2-3 razy, co dwie godziny. Następnie zostawiamy je w spokoju na 3 godziny, pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej mąką, przykryj folią, tak, aby zostało u góry miejsce do wyrośnięcia ciasta. Pozostaw na 1-2h w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na całą noc (10-14h).
Kolejnego dnia wystarczy już tylko nagrzać piekarnik do 230°C i wstawić formę z ciastem. Najpierw na 20min grzanie góra-dół, a następnie 15-20min. termoobieg. Jeśli masz piekarnik z funkcją parowania - to świetny moment, żeby jej użyć! A jeśli nie, po prostu nalej gorącej wody do drugiej blachy i postaw na najniższą półkę piekarnika. Dodatkowo, aby skórka była chrupiąca, 10min przed wyjęciem chleba, spryskaj go obficie wodą :)
Gotowe! Gdy chleb przyjmie piękny karmelowy kolor - wyjmij go z piekarnika oraz formy i postaw na kratce do ostygnięcia. Smacznego :)
*jeśli nie masz zakwasu, zajrzyj tutaj :)