Oryginalne ciastka typu Digestive
Kruche i delikatne, słodko-słone ciasteczka Digestive umilą każde popołudnie z herbatą, nie obciążając przy tym żołądka.
Przygotowanie15 minuty minut
Pieczenie15 minuty minut
Chłodzenie1 godzina godzina
Całkowicie1 godzina godzina 30 minuty minut
Ilość: 60 sztuk
Kalorie: 48kcal
- 150 g masła (zimnego)
- 180 g mąki owsianej
- 130 g mąki pszennej
- 20 g mąki pszennej razowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki maślanki
Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz maślankę.
Szybko wyrób ciasto na gładką masę i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Rozwałkuj na grubość ok. 0.5cm i wykrawaj ciastka, podsypując ciągle mąką, aby uniknąć sklejania. Na koniec nakłuj ciastka widelcem i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 12-15min, aż do widocznego zarumienienia.