Cofnij

Pełnoziarnisty chleb pszenny za zakwasie

Przygotowanie6 godziny
Pieczenie40 minuty
Czas wyrastania14 godziny
Całkowicie20 godziny 40 minuty
Tagi: chleb, pełnoziarnisty, pieczywo, pszenne, pszenny, zakwas

Składniki

  • 430 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650 lub 750)
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tą samą mąką co wyżej)
  • 320 g wody
  • *70 g aktywnego zakwasu pszennego (zakwas powinien być wcześniej dokarmiony; jeśli nie posiadasz zakwasu, zajrzyj do zakładki "Uwagi")

Instrukcje

  • Dzień wcześniej, wieczorem, wymieszaj mąkę, sól oraz wodę. Dokładnie połącz wszystkie składniki, przykryj szczelnie folią i wstaw na noc do lodówki.
  • Kolejnego dnia, rano wyjmij ciasto na 3-4h, aby się trochę ogrzało. W tym czasie możesz również dokarmić zakwas, tak, aby również był gotowy do użycia za 3-4h.
  • Gdy zakwas będzie aktywny, dodaj go do ciasta i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Zagniataj ciasto ok. 5 minut. Masa może być lekko klejąca.
  • Włóż ciasto do miski i odstaw pod przykryciem na 2h. Po dwóch godzinach znowu lekko zagnieć, używając ruchów rozciągania i składania ciasta. Odstaw na kolejne 2h. Proces ten powtórz jeszcze 2 razy w dwugodzinnym odstępie.
  • Uformuj równą kulę z ciasta i pozostaw na około godzinę, przykryte ściereczką.
  • Po tym czasie włóż ciasto do posypanego mąką ryżową koszyczka do wyrastania ciasta i zostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 1-2h. Następnie wstaw ciasto na całą noc do lodówki.
  • Rano nagrzej piekarnik do 230°C, wyjmij chleb z koszyczka i natnij wierzch ostrą żyletką. Włóż chleb do piekarnika i spryskaj ścianki piekarnika obficie wodą. Piecz przez ok. 35-45 minut, do momentu aż przyjmie ciemny, karmelowy kolor.
  • Wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)

Uwagi

*jeśli nie masz zakwasu - żaden problem! Zajrzyj tutaj :)