Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydrukuj przepis
Szybki chleb na drożdżach
Przygotowanie
20
minuty
minut
Pieczenie
30
minuty
minut
Czas wyrastania
1
godzina
godzina
Całkowicie
1
godzina
godzina
50
minuty
minut
Tagi:
chleb, drożdżach, naturalne, pieczywo, prosty, pszenne, szybki
Składniki
400
g
mąki pszennej
(najlepiej typ 650 lub 750)
100
g
mąki żytniej
(typ 720)
350
g
wody
20
g
świeżych drożdży
(lub 7g suchych)
1
łyżeczka
cukru
10
g
soli
Instrukcje
Przygotuj zaczyn: do wody dodaj cukier i drożdże. Odstaw na 10min.
W misce wymieszaj mąki oraz sól i dodaj wcześniej przygotowany zaczyn.
Zagniataj ciasto do otrzymania jednolitej masy, minimum 5 minut.
Włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na 30min.
Po 30 minutach zagnieć delikatnie ciasto jeszcze raz przez około minutę i odstaw na kolejne 30min.
Uformuj na kształt lekko spłaszczonego bochenka chleba i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 220°C, włóż chleb i spryskaj obficie ścianki piekarnika wodą. Chleb piecz około 25-30min, aż do zbrązowienia. Smacznego! :)