Cofnij

Szybki chleb na drożdżach

Przygotowanie20 minuty
Pieczenie30 minuty
Czas wyrastania1 godzina
Całkowicie1 godzina 50 minuty
Tagi: chleb, drożdżach, naturalne, pieczywo, prosty, pszenne, szybki

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 100 g mąki żytniej (typ 720)
  • 350 g wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g soli

Instrukcje

  • Przygotuj zaczyn: do wody dodaj cukier i drożdże. Odstaw na 10min.
  • W misce wymieszaj mąki oraz sól i dodaj wcześniej przygotowany zaczyn.
  • Zagniataj ciasto do otrzymania jednolitej masy, minimum 5 minut.
  • Włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na 30min.
  • Po 30 minutach zagnieć delikatnie ciasto jeszcze raz przez około minutę i odstaw na kolejne 30min.
  • Uformuj na kształt lekko spłaszczonego bochenka chleba i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzej do 220°C, włóż chleb i spryskaj obficie ścianki piekarnika wodą. Chleb piecz około 25-30min, aż do zbrązowienia. Smacznego! :)