Najpierw przygotuj zaczyn: utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodaj je do połowy mleka, dosyp łyżeczkę z odmierzonej już wcześniej mąki, wymieszaj i odstaw na 10-15min do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni zaczynu.
Zmielony len zalej 3 łyżkami wrzątku i odstaw na czas wyrastania zaczynu.
Resztę cukru dosyp do pozostałego mleka, dodaj len i dokładnie wymieszaj.
Do miski z mąką dodaj sól, zaczyn oraz mieszankę mleka, cukru i lnu. Lekko wyrób ciasto.
Stopniowo dolewaj porcje oleju, ciągle wyrabiając ciasto (wyrabiać minimum 10min).
Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40min. Powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta zawiń chałkę (np. warkocz) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posyp wybraną posypką (mak, sezam itd.)
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C - najpierw 15min w grzaniu góra-dół, a na koniec 15min z termoobiegiem.