Cofnij

Wegańska chałka z lnem złocistym

Przepis, który zawsze wychodzi! Najprostsza chałkowa propozycja dla osób unikających mleka i jajek.
Przygotowanie20 minuty
Pieczenie30 minuty
Czas wyrastania1 godzina
Całkowicie1 godzina 50 minuty

Składniki

  • 450 g mąki
  • 250 ml mleka roślinnego (ciepłego)
  • 50 g cukru (drobnego)
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 40 g oleju (5 łyżek)
  • 1 łyżka lnu złocistego (zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcje

  • Najpierw przygotuj zaczyn: utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodaj je do połowy mleka, dosyp łyżeczkę z odmierzonej już wcześniej mąki, wymieszaj i odstaw na 10-15min do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni zaczynu.
  • Zmielony len zalej 3 łyżkami wrzątku i odstaw na czas wyrastania zaczynu.
  • Resztę cukru dosyp do pozostałego mleka, dodaj len i dokładnie wymieszaj.
  • Do miski z mąką dodaj sól, zaczyn oraz mieszankę mleka, cukru i lnu. Lekko wyrób ciasto.
  • Stopniowo dolewaj porcje oleju, ciągle wyrabiając ciasto (wyrabiać minimum 10min).
  • Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40min. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Z wyrośniętego ciasta zawiń chałkę (np. warkocz) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Posmaruj chałkę roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posyp wybraną posypką (mak, sezam itd.)
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C - najpierw 15min w grzaniu góra-dół, a na koniec 15min z termoobiegiem.