Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydrukuj przepis
Bułki na mleku i miodzie
Przygotowanie
20
minuty
minut
Pieczenie
15
minuty
minut
Czas wyrastania
1
godzina
godzina
Całkowicie
1
godzina
godzina
35
minuty
minut
Tagi:
bułki, mąka, miod, mleko, pieczywo, pszenne
Składniki
500
g
mąki pszennej
(typ 500, 550 lub 650)
200
g
wody
120
g
mleka
(ciepłego)
1
łyżka
miodu
15
g
świeżych drożdży
(lub 7g suchych)
1,5
łyżeczki
soli
Instrukcje
Zrób rozczyn: do mleka dodaj miód oraz drożdże i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw na 10min.
Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj wodę i przygotowany wcześniej rozczyn. Dokładnie wymieszaj.
Zagniataj ciasto 5-10min do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 20min. Po tym czasie zagnieć je delikatnie jeszcze raz i odstaw na kolejne 20min.
Uformuj bułki o wadze ok. 80-90g każda, ułóż je na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20min.
Piekarnik nagrzej do 220°C i piecz bułki około 12-15min, aż do zarumienienia.