Cofnij

Bułki na mleku i miodzie

Przygotowanie20 minuty
Pieczenie15 minuty
Czas wyrastania1 godzina
Całkowicie1 godzina 35 minuty
Tagi: bułki, mąka, miod, mleko, pieczywo, pszenne

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 500, 550 lub 650)
  • 200 g wody
  • 120 g mleka (ciepłego)
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcje

  • Zrób rozczyn: do mleka dodaj miód oraz drożdże i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw na 10min.
  • Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj wodę i przygotowany wcześniej rozczyn. Dokładnie wymieszaj.
  • Zagniataj ciasto 5-10min do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 20min. Po tym czasie zagnieć je delikatnie jeszcze raz i odstaw na kolejne 20min.
  • Uformuj bułki o wadze ok. 80-90g każda, ułóż je na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20min.
  • Piekarnik nagrzej do 220°C i piecz bułki około 12-15min, aż do zarumienienia.