Bułki kajzerki

Wydrukuj przepis
5 z 1 głos

Bułki kajzerki

Najprostsze w wykonaniu bułki jakie tylko są! Miękkie i puszyste, pyszne nawet po kilku dniach 🙂
Przygotowanie20 minuty
Pieczenie15 minuty
Czas wyrastania1 godzina 15 minuty
Całkowicie1 godzina 50 minuty

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 320 g wody (ciepłej)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Instrukcje

  • Wymieszaj w misce mąkę, sól, cukier i suche drożdże.
  • Dolej letniej wody i wymieszaj.
  • Po delikatnym wyrobieniu ciasta, dolej olej i wyrabiaj jeszcze ok. 10-15min.
  • Nagrzej piekarnik do 30°C i wyłącz. Ciasto włóż do miski, przykryj i wstaw do ciepłego piekarnika na 20-30min do wyrośnięcia. Drzwi piekarnika mogą być lekko uchylone 🙂
  • Po tym czasie, wyjmij ciasto, zagnieć jeszcze raz przez 1-2min i powtórz krok 4.
  • Uformuj bułeczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 10-15min.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem. Możesz je również posypać dowolną posypką i jeśli chcesz – naciąć dowolnym wzorem.
  • Piekarnik nagrzej do 220°C. Piecz bułki przez 7-8min w grzaniu góra-dół, a następnie przez ok. 5min w termoobiegu, do zarumienienia.