
Bułki kajzerki
Najprostsze w wykonaniu bułki jakie tylko są! Miękkie i puszyste, pyszne nawet po kilku dniach 🙂
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 320 g wody (ciepłej)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
Instrukcje
- Wymieszaj w misce mąkę, sól, cukier i suche drożdże.
- Dolej letniej wody i wymieszaj.
- Po delikatnym wyrobieniu ciasta, dolej olej i wyrabiaj jeszcze ok. 10-15min.
- Nagrzej piekarnik do 30°C i wyłącz. Ciasto włóż do miski, przykryj i wstaw do ciepłego piekarnika na 20-30min do wyrośnięcia. Drzwi piekarnika mogą być lekko uchylone 🙂
- Po tym czasie, wyjmij ciasto, zagnieć jeszcze raz przez 1-2min i powtórz krok 4.
- Uformuj bułeczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 10-15min.
- Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem. Możesz je również posypać dowolną posypką i jeśli chcesz – naciąć dowolnym wzorem.
- Piekarnik nagrzej do 220°C. Piecz bułki przez 7-8min w grzaniu góra-dół, a następnie przez ok. 5min w termoobiegu, do zarumienienia.



Właśnie zrobiłam! Są pyszne 🙂